Gastronomit valmistivat jäsenistölle silakkalaatikkoa Helsingin silakkamarkkinaviikolla. Oikein valmistettuna tämä väheksytty ja jopa kammoksuttu perinneherkku on mitä parhain suomalainen kotiruoka. Gastronomit jakavat reseptinsä kaikkien suomalaisten kalaruokia rakastavien iloksi.
Haastattelimme suomalaisen keittiön konkareita ja keräsin talteen heidän vinkkinsä ja neuvonsa perinteisen silakkalaatikon tekemiseen.
Jorma Pohjolainen neuvoi käyttämään hieman vehnäjauhoa muna-maitoseoksessa. Markus Maulavirta jakoi Palacessa käytetyn muna-maitosuhteen: kuusi munaa yhteen litraan maitoa. Wiljam Pyy neuvoi korvaamaan munamaidon kermalla. Keittiömestari Jari Mäkinen jakoi vinkit kunnolliselle suolasilakalle. Vertailimme kypsästä ja raa’asta perunasta tehtyjen laatikoiden eroa. Teimme yhden laatikon kermaan ja käytimme graavattuja silakkafileetä perinteisen suolasilakan sijaan. Valkopippuri vai maustepippuri? Kokeilimme sekä korppujauhoilla että ilman, ja maistelimme, onko lopputulos parempi kuin possun kylkisiivut paistetaan laatikon päällä.
Teimme kolme erilaisia testiversiota kerätyn tiedon pohjalta ja silakkalaatikon ystävät kokoontuivat maistelemaan ja neuvottelemaan täydellisestä reseptistä.
Olkaa hyvä ja nautinnollisia hetkiä!
Gastronomien silakkalaatikko
Resepti on viidelle hengelle
Ainekset
300 g perattua suolasilakkaa (Vento Aalto on gastronomien valinta suolasilakalle)
1 kg kuorittuja, kiinteitä perunoita
150 g keltasipulia
200 g luutonta siankylkeä
5 kpl maustepippuria
2 luomu kananmunaa
6 dl täysmaitoa
1 rkl vehnäjauhoa
suolaa
korppujauhoa
voita
Työvaiheet
Pane suolasilakat kylmään veteen likoamaan muutamaksi tunniksi. Vaihtamalla veden liotuksen aikana saat suolamäärän pienemmäksi. Poista silakoista selkäruodot (ja pää jos käytät kokonaisena suolattuja silakoita).
Viipaloi kuoritut perunat noin 0,5 cm paksuiksi siivuiksi. Huuhtele tärkkelys pois kylmällä vedellä ja kuivaa perunat.
Leikkaa sipulit puoliksi, kuori ja viipaloi. Kuullota sipuleita voissa paistinpannulla kevyesti.
Leikkaa siankylki 1 cm paksuisiksi siivuiksi.
Lado voilla voideltuun vuokaan kerroksittain puolet perunaviipaleista. Lisää silakat nahkapuoli alaspäin. Lisää sipulit ja maustepippurit. Lisää päälle loput perunaviipaleet.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää maito ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada munamaito vuokaan.
Lado siankylki kauniisti päällimmäiseksi kerrokseksi. Ripottele siankyljen päälle hieman suolaa. Ripottele pinnalle myös ohuesti korppujauhoa ja lisää muutama voinokare.
Paista laatikkoa 160°C noin 2 tuntia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja perunat ovat kypsiä.
Maku paranee seuraavaksi päiväksi. Säilytä laatikkoa jääkaapissa. Ruoka nautitaan etikkapunajuurien tai pöytäetikan kanssa.